Mivel eddig nem éreztem semmilyen késztetést az írásra és tudtommal a családban sincs és nem is volt senki aki írói vénával lett volna megáldva, így elég nehezen szántam rá magam a dologra...
De úgy tűnik ez a pillanat is elérkezett. Egy ideje tervezgettem már az első posztot, ötleteltem mivel is kellene indulnom. Végül egy hirtelen jött hamburgerezős est megadta a választ.
Szóval ez lenne az... az első posztom és az első publikált Texas BBQ burgerem (ami nem utolsó sorban az abszolút kedvencem is)...
Texas BBQ Burger
- Hagymalekvár (opcionális)
- 2x100g hamburgerhús
- Cheddar sajt
- Bacon
- Füstölt tarja
- Hagymakarika
- BBQ szósz
- Jalapeno (csak mellé kínáltam)
A folyamat
Szerintem a hús kardinális része a történetnek, így ez ügyben nem ismerek kompromisszumot ezért mindig hentesnél veszem, frissen darálva. Ami nálam bevált az 80-20 arányban tartalmaz húst és vesefaggyút amitől kellemesen szaftos lesz a végeredmény (erről később részletesen is írok). Érdemes időt szánni rá és utánajárni mert szerintem messze túlszárnyalja ízben a mirelit változatokat. Szerencsére létezik jó pár hentes aki meglátta a piaci rést így bármikor beszerezhető.
A hamburger zsömle sütéssel jómagam is több alkalommal próbálkoztam de eddig nem sikerült elfogadható minőséget produkálnom... A zacskós tartósítószeres változatokat ha lehet én kerülöm, szinte mindig morzsálódik vagy éppen olyan mellékíze van ami nekem nem hiányzik egy hamburgerből. Gomba mód szaporodnak a jobbnál jobb pékségek így a korábban nehézkesebb beszerzés (főleg ha nem rendelt előre az ember) miatt sem kell aggódni mostanában. Javaslom próbáljatok ki pár fajtát, lehet valakinek az édesebb, valakinek a sósabb, vagy a krumplis alapú fog jobban tetszeni, választék van bőven.
A Texas BBQ burger sütésekor a bucikat először szépen lepirítottam (amúgy mindig lepirítom), ettől nagyon jó textúrát kapott az egész.
Ezután párhuzamosan elkezdtem sütni a húspogácsákat és a bacont, tarját. A húst csak enyhén sóztam, borsoztam. Semmilyen más fűszert nem szeretek használni a pogácsákhoz. Amikor az egyik oldal elkészült, megfordítom és jöhet is rá két finom szelet Cheddar sajt. Majd erre rétegeztem a bacont és a tarját. Ez a szendvics most dupla húsosra lett tervezve, így ezt a sajtos-baconos-tarjás tornyot szépen ráhelyeztem egy másik sajtos húspogácsára. A már lepirított bucit megkentem a hagymalekvárral. Ezt most használtam először ebben a felállásban, de akár el is hagyható a szendvics enélkül is isteni. A tudományosan felépített hústornyot erre a hagymalekvár fészekre helyeztem rá, majd az egészet megkoronáztam két frissen sült, ropogós hagymakarikával amit nyakon öntöttem egy jó adag BBQ szósszal. A jalapenot most csak mellé kínáltam, de akár bele is rakhattam volna úgy is remek.
A hagymalekvár még finomításra szorul... ez egy új eleme a kompozíciónak.
A háttérben megbújva az új szerzeményeim láthatóak. Egy kedves barátom hozta őket egyenesen Amerikából. Két féle BBQ szósz egy Bull's-Eye és egy Sweet Baby Ray's. Nagyon nehéz választani közülük, de egy leheletnyivel nálam a Bull's-Eye nyert...
+1 ráadásnak
Nekem ez a hamburger a kedvencem mert minden benne van amit szeretek egy burgerbe és a különböző ízek úgy egészítik ki egymást, hogy a végeredménnyel nem sok hamburger tud versenybe szállni. Ezért is gondoltam rá, hogy méltó lehet a Meat Blog nyitó posztjára. Persze van még egy pár a tarsolyomban és ahogy írtam is a bemutatkozó részben a hamburger csak egy szelete lesz a blog életének.
Remélem örömmel fogadjátok és minél többen leszünk a húsimádók közösségében!
Mert itt lesz minden, amit szeretek, minden, ami hús... minden, ami finom!
A fotókért külön köszönet Hortobágyi Zoli barátomnak!
Ha nem szeretnétek lemaradni az újdonságokról, kövessétek a Meat Blog Facebook oldalát!