Most, hogy nagyüzemben zajlik a karácsonyi sütés-főzés én is hozok pár receptet Nektek. Idén tovább gondoltam a bejgli témát és kicsit elszakadtam a diós-mákos vonaltól. Gondoltam ha Húsvétkor szokás csülkös kenyeret csinálni, miért ne lehetne ilyenkor csülkös bejglit?
Rögtön két félét is készítettem az egyik egy egyszerűbb változat, amibe a megfőtt csülköt szálaira bontottam, ezt terítettem szét a bejgli tésztán (bagett tészta) és formáztam meg. A másikat pedig megkentem egy általam készített csülök pástétommal. Elsőre kicsit talán furcsának hathat, de higgyétek el nagyon jó!
Első fázis...
a csülök előkészítése. Vettem egy jó 1,5 kilós füstölt csülköt. Ezt feltettem főni annyi vízben ami ellepte, és pakoltam mellé egy fej hagymát, 10-15 szem egész borsot és 4-5 gerezd fokhagymát. Addig főztem amíg a csülökben lévő csontot ki tudtam húzni mindenféle erőlködés nélkül. Ez volt egy 4,5 - 5 óra. Ezután hagytam a csülköt kihűlni. Speciel én egy egész éjszakát hagytam erre és abban a lében amiben főtt kiraktam az erkélyre.
Másnap folytattam az előkészületeket, a már kihűlt csülköt kettévágtam. Az egyik felét úgy ahogy van szőröstül-bőröstül felkockáztam és egy darálóval pépesítettem. Ezután hozzákevertem egy kocka vajat, mustárt, ketchupot, sót, borsot, pirospaprikát (ebből csemegét és csípőset is) és egy kevés majorannát.
A másik feléről leszedtem a húst és szálaira bontottam, majd félreraktam felhasználásig.
Ezután...
összeállítottam a tésztát ami egy egyszerű bagett tészta volt. Hagytam kicsit kelni, majd ketté szedtem és külön-külön megtöltöttem őket. Feltekerést követően a tálcán még hagytam kelni úgy fél órát. Az egészet lekentem felvert tojással és mehetett is az előmelegített 180 fokos sütőbe. Kb. 30-35 perc kellett neki mire rendesen átsült az egész. Nem szabad túlzásba vinni a tölteléket, mert könnyen úgy jártok mint én, hogy szétreped a tészta, független attól, hogy alaposan megszurkáltam a tetejét ami fontos, hogy a sütés közben keletkező gőz távozni tudjon.
Mivel a pástétomos töltelék jóval nedvesebb volt mint kellett volna így nem maradt meg a rendes bejgli mintázat, kicsit összesültek a rétegek. Ettől függetlenül az íze kárpótolta a látványt.
Alapanyagok
A csülök előkészítéséhez:
- 1.5-2 kg-os füstölt csülök
- 1 fej hagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 10-15 szem egész bors
Csülökpástétom:
- Fél főtt csülök
- 1 fej apróra kockázott hagyma
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 2 evőkanál mustár
- 2 evőkanál ketchup
- 10 dkg vaj
- 1 tk. majoranna
- 1 púpos ek. őrölt pirospaprika
- őrölt csípős pirospaprika (opcionális)
- só
- bors
Bagett tészta:
- 40 dkg kenyérliszt
- 2 dl langyos víz
- 0,5 dl tej
- 1 púpos tk. só
- 1 kk. cukor
- 2 ek. olaj
- 2 dkg friss élesztő
Míg a sima csülök tölteléknél szépen kirajzolódott a bejgli mintázata, addig a pástétomosnál inkább összesültek a rétegek. De a látvány semmit nem vont le az ízélményből. Mindkettőt nagyon ajánlom kipróbálásra! Még langyosan a legfinomabb.
Ha az ünnepek alatt sem szeretnétek lemaradni az újdonságokról, kövessétek a Meat Blog Facebook oldalát!