Csülkös Bejgli

2015. december 23. - mb_vzo

Most, hogy nagyüzemben zajlik a karácsonyi sütés-főzés én is hozok pár receptet Nektek. Idén tovább gondoltam a bejgli témát és kicsit elszakadtam a diós-mákos vonaltól. Gondoltam ha Húsvétkor szokás csülkös kenyeret csinálni, miért ne lehetne ilyenkor csülkös bejglit?
Rögtön két félét is készítettem az egyik egy egyszerűbb változat, amibe a megfőtt csülköt szálaira bontottam, ezt terítettem szét a bejgli tésztán (bagett tészta) és formáztam meg. A másikat pedig megkentem egy általam készített csülök pástétommal. Elsőre kicsit talán furcsának hathat, de higgyétek el nagyon jó!

Első fázis...

a csülök előkészítése. Vettem egy jó 1,5 kilós füstölt csülköt. Ezt feltettem főni annyi vízben ami ellepte, és pakoltam mellé egy fej hagymát, 10-15 szem egész borsot és 4-5 gerezd fokhagymát. Addig főztem amíg a csülökben lévő csontot ki tudtam húzni mindenféle erőlködés nélkül. Ez volt egy 4,5 - 5 óra. Ezután hagytam a csülköt kihűlni. Speciel én egy egész éjszakát hagytam erre és abban a lében amiben főtt kiraktam az erkélyre.

Másnap folytattam az előkészületeket, a már kihűlt csülköt kettévágtam. Az egyik felét úgy ahogy van szőröstül-bőröstül felkockáztam és egy darálóval pépesítettem. Ezután hozzákevertem egy kocka vajat, mustárt, ketchupot, sót, borsot, pirospaprikát (ebből csemegét és csípőset is) és egy kevés majorannát.
A másik feléről leszedtem a húst és szálaira bontottam, majd félreraktam felhasználásig.

meretezettcsulok-6.jpg

Ezután...

összeállítottam a tésztát ami egy egyszerű bagett tészta volt. Hagytam kicsit kelni, majd ketté szedtem és külön-külön megtöltöttem őket. Feltekerést követően a tálcán még hagytam kelni úgy fél órát. Az egészet lekentem felvert tojással és mehetett is az előmelegített 180 fokos sütőbe. Kb. 30-35 perc kellett neki mire rendesen átsült az egész. Nem szabad túlzásba vinni a tölteléket, mert könnyen úgy jártok mint én, hogy szétreped a tészta, független attól, hogy alaposan megszurkáltam a tetejét ami fontos, hogy a sütés közben keletkező gőz távozni tudjon.
Mivel a pástétomos töltelék jóval nedvesebb volt mint kellett volna így nem maradt meg a rendes bejgli mintázat, kicsit összesültek a rétegek. Ettől függetlenül az íze kárpótolta a látványt.

meretezettcsulok-11.jpgmeretezettcsulok-15.jpg

Alapanyagok

A csülök előkészítéséhez:

  • 1.5-2 kg-os füstölt csülök
  • 1 fej hagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 10-15 szem egész bors

Csülökpástétom:

  • Fél főtt csülök
  • 1 fej apróra kockázott hagyma
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 2 evőkanál mustár
  • 2 evőkanál ketchup
  • 10 dkg vaj
  • 1 tk. majoranna
  • 1 púpos ek. őrölt pirospaprika
  • őrölt csípős pirospaprika (opcionális)
  • bors

Bagett tészta:

  • 40 dkg kenyérliszt
  • 2 dl langyos víz
  • 0,5 dl tej
  • 1 púpos tk. só
  • 1 kk. cukor
  • 2 ek. olaj
  • 2 dkg friss élesztő

meretezettcsulok-14.jpg

meretezettcsulok-25.jpg

Míg a sima csülök tölteléknél szépen kirajzolódott a bejgli mintázata, addig a pástétomosnál inkább összesültek a rétegek. De a látvány semmit nem vont le az ízélményből. Mindkettőt nagyon ajánlom kipróbálásra! Még langyosan a legfinomabb.

 

Ha az ünnepek alatt sem szeretnétek lemaradni az újdonságokról, kövessétek a Meat Blog Facebook oldalát!

A bejegyzés trackback címe:

http://meat.blog.hu/api/trackback/id/tr528190506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

850csi 2015.12.25. 07:27:29

Tiszteletem a készítőnek!
Kérdés : ha már csülkös bejgli a neve, rendes, hagyományos gejgli tésztába nem lehet tekerni eme csodát? A tészta jellege, halmazállapota miatt esetleg furcsa lenne?

mb_vzo · www.facebook.com/meatblog 2015.12.25. 12:50:31

@850csi: Elméletileg nincs akadálya de, ahogy írtad is szerintem a tészta jellege kevésbé passzolna a csülkös töltelékhez. Az össz ízélmény miatt nekem ez a tészta szimpatikusabb. De egy esélyt lehet érdemelne a hagyományos bejgli tészta is... :)